menu-education

Αξιολόγηση

weigh

Σύμβουλος άσκησης

ex2

Σύμβουλος διατροφής

simvoulos_diatrofis

Συνταγές Υγείας

0008360487w-1024x1280

Facebook

Συνταγές για Γεύμα


Ρεβίθια φούρνου με εσπεριδοειδή
Πηγή
www.diatrofi.gr

Υλικά για 4 μερίδες
½ κιλό ρεβίθια
3 πράσα
φλούδα από μισό μανταρίνι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι κοφτό κόκκινο γλυκό πιπέρι
αλάτι, πιπέρι
χυμό από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση
Πλένετε ½ κιλό ρεβίθια και τα βάζετε να μουλιάσουν με ζεστό νερό και ένα κουταλάκι αλάτι. Τα αφήνετε εκεί οκτώ-δέκα ώρες και τα βάζετε να βράσουν για μισή μόνο ώρα. Μετά θα τα σουρώσετε και θα τα βάλετε σε πιρέξ. Επίσης θα βάλετε 3 πράσα -μόνο το τρυφερό μέρος- κομμένα λεπτές ροδέλες, τη φλούδα από μισό μανταρίνι κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες. Μαζί θα βάλετε ½ κουταλάκι κοφτό κόκκινο γλυκό πιπέρι, μαύρο πιπέρι, το ανάλογο αλάτι και νερό βραστό που να φτάνει 3 εκατοστά πάνω από τα ρεβίθια. Βάλτε τα στο φούρνο στους 200°C και αφήστε τα να ψηθούν. Παρακολουθείτε τα κάθε τόσο μήπως χρειαστούν νερό αν συμπληρώσετε, βάλτε βραστό. Όταν τα ρεβίθια είναι τρυφερά και λειώνουν με μικρή πίεση, ρίξτε στο ταψί το χυμό από 1 πορτοκάλι , το ελαιόλαδο και δοκιμάστε το αλάτι. Όταν είναι έτοιμα δεν πρέπει να είναι στεγνά. Προσέξτε τα υγρά τους να είναι στο επίπεδο των ρεβιθιών, γιατί αφού τα ξεφουρνίσετε θ' απορροφήσουν υγρά και θα στεγνώσουν. Προσοχή λοιπόν να είναι μελάτα. Αφήστε τα πάντως να «σταθούν» 15 τουλάχιστον λεπτά πριν τα σερβίρετε. Προσέξτε μια κρίσιμη λεπτομέρεια: Αν έχετε χρόνο, αξίζει να μαγειρέψετε αργά τη ρεβιθάδα. Σ' αυτή την περίπτωση θα σκεπάσετε το ταψί με διπλό αλουμινόχαρτο και θ' αφήσετε το φούρνο στους 200°C για 45 λεπτά, μετά θα τον χαμηλώσετε στους 120°C και θα συνεχίσετε το ψήσιμο για πέντε ώρες.

 
Ζυμαρικά του καλοκαιριού
Πηγή
www.diatrofi.gr

Υλικά για τέσσερις μερίδες
Ένα πακέτο μακαρόνια κατά προτίμηση σπαγγέτι ή λιγκουίνι
Δυο μεγάλες ντομάτες, όχι πάρα πολύ ώριμες ,κομμένες σε κυβάκια
Δυο μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
Μια μεγάλη πιπεριά σε ροδέλες
Τέσσερις κουταλιές ελαιόλαδο
Δυο σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
Δυο φλιτζάνια φρέσκα μανιτάρια
Δυο κουταλιές της σούπας κουκουνάρι, προαιρετικά
Ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και δυο κουταλάκια ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό
Ένα φλιτζάνι τσαγιού τριμμένο τυρί, περίπου δυο κουταλιές της σούπας ανά μερίδα

Εκτέλεση
Σοτάρουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και το κουκουνάρι σε αντικολητικό τηγάνι ή σε άλλο σκεύος με καπάκι και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα., μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και την πιπεριά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Έπειτα από 4-5 λεπτά προσθέτουμε και την ντομάτα και σταματάμε να ανακατεύουμε για να μην λιώσουν τα κυβάκια της ντομάτας. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά. Σκεπάζουμε με το καπάκι Χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και ανακινούμε το τηγάνι από το χερούλι περιοδικά . Αφού έχουμε βράσει και σερβίρει στα πιάτα τα ζυμαρικά, προσθέτουμε το τυρί και από πάνω την ζεστή σάλτσα.

 
Κολοκυθάκια μπριάμ
Πηγή
www.diatrofi.gr

Υλικά για 4-5 μερίδες
Ένα κιλό κολοκυθάκια
Μισό κιλό πατάτες
Ένα κουτί κον κασέ ντομάτας ή την αντίστοιχη ποσότητα φρέσκιας ντομάτας
Πέντε με έξι σκελίδες σκόρδο
Τέσσερεις κουταλιές ελαιόλαδο
λίγο μαϊντανό
λίγο δυόσμο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες σε μέτριες ροδέλες και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο και το σκόρδο. Προσθέτουμε στα λαχανικά τα μπαχαρικά, την ντομάτα και το λάδι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Τέλος ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και ψήνουμε στους 300 βαθμούς περίπου για μια ώρα και ένα τέταρτο. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κατά την διάρκεια του ψησίματος ακόμα λίγο νερό.

 

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τι θα μαγειρέψουμε καθώς ο χρόνος μας είναι πλεόν περιορισμένος. Οι συνταγές που ακολουθούν είναι εξαιρετικά εύκολες, γρήγορες και κυρίως ...υγιεινές.

 
Μπριζόλα με πέστο ντομάτας
Πηγή
Βαγγέλης Δρίσκας, Chef (http://www.driskas.com)

Υλικά για 4 άτομα
4 μοσχαρίσιες μπριζόλες
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 ντομάτα
6 λιαστές ντομάτες
½ ματσάκι μαϊντανός
4 κουτ. της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
2 κουτ. του γλυκού ρίγανη
4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Αλατοπιπερώνετε τις μπριζόλες, πασπαλίζετε με την μισή ρίγανη και τις ψήνετε στο γκριλ ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 30-40 λεπτά, ανάλογα με την προτίμησή σας. Κόβετε την ντομάτα στην μέση και την πιέζετε για να βγάλει τα υγρά και τους σπόρους της. Την κόβετε σε μικρότερα κομμάτια. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το φρέσκο κρεμμυδάκι και χοντροκόβετε τον μαϊντανό. Βάζετε στο πολυμίξερ την ντομάτα, τις λιαστές ντομάτες, το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό, την παρμεζάνα, το ελαιόλαδο, την υπόλοιπη ρίγανη και λίγο αλάτι. Πολτοποιείτε το μείγμα και το σερβίρετε σαν σάλτσα με τις ψημένες μπριζόλες. Συνοδεύετε προαιρετικά με ψητά λαχανικά.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL