menu-education

Αξιολόγηση

weigh

Σύμβουλος άσκησης

ex2

Σύμβουλος διατροφής

simvoulos_diatrofis

Συνταγές Υγείας

0008360487w-1024x1280

Facebook

Συνταγές για Δεκατιανό


Μπροκολοκουνουπιδόπιτα
Πηγή
www.diatrofi.gr

Υλικά
ένα κουτί έτοιμη χωριάτικη ζύμη ή σπιτική ζύμη
700 γραμμ. μπρόκολο
200 γραμμ. κουνουπίδι
250 γραμμ. φέτα
δύο αυγά
½ φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
½ κουτ. γλυκού αλάτι, πιπέρι
2 κουτ. σούπας λάδι, για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων

Εκτέλεση
Ξεπαγώνετε τη χωριάτικη ζύμη. Σιγοβράζετε για 10 λεπτά περίπου το μπρόκολο και το κουνουπίδι σε 2 ποτήρια νερό. Σουρώνετε το μπρόκολο και το κουνουπίδι και τα ψιλοκόβετε σε ένα μπώλ. Προσθέτετε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον άνιθο, τη φέτα, το αλάτι, το πιπέρι και στο τέλος τα αυγά. Λαδώνετε το ταψί και στρώνετε το πρώτο φύλλο. Ρίχνετε το μίγμα και το στρώνετε καλά. Βάζετε το δεύτερο φύλλο και είναι έτοιμο για τον φούρνο. Ψήνετε στους 200 βαθμούς για 1-1,5 ώρες.

 

Δεκατιανό ονομάζεται το γεύμα που καταναλώνουμε ανάμεσα στο πρωινό και το μεσημεριανό. Πήρε το όνομά του από την ώρα 10, γιατί περίπου εκείνη την ώρα λαμβάνουμε ένα ενδιάμεσο γεύμα ενώ είναι επίσης γνωστό και ως κολατσιό. Αυτό το ενδιάμεσο γεύμα ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος για σχεδόν όλο το 24ωρο και πρέπει να είναι πλούσιο σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Στις ακόλουθες γραμμές σας παραθέτουμε μια σειρά από εξαιρετικά νόστιμες και πρωτότυπες υγιεινές συνταγές δεκατιανού, τις οποίες έχουμε ανακαλύψει από διάφορες πηγές του διαδικτύου.

 
Κέϊκ μηλόπιτα
Πηγή
http://www.gourmet.gr

Υλικά
μισή φαρίνα και άλλη τόση ποσότητα αλεύρι ολικής αλέσεως ή αλλατίνη (καφέ συσκευασία)
ένα ποτήρι λάδι
2/3 του ποτηριού ζάχαρη
ένα ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά ή 1 γιαούρτι έως 5% λιπαρά
4 μεγάλα μήλα
1/4 του ποτηριού καρύδια
1/4 του ποτηριού σταφίδες μαύρες και ξανθές
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι
4 αυγά
κανέλα και βανίλια

Εκτέλεση
Αναμιγνύουμε τα υλικά με τη γνωστή διαδικασία που φτιάχνουμε ένα κέικ ,δηλαδή χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι, το αλεύρι, το γάλα, και τη βανίλια. Κόβουμε τα μήλα σε ψιλές φέτες. Παίρνουμε ένα ταψί 28 εκατ. και ρίχνουμε το μισό υλικό από το αρχικό μίγμα. Στη συνέχεια στρώνουμε από πάνω τα μήλα, αφού τα πασπαλίσουμε με δύο κουταλιές ζάχαρη, τις σταφίδες, τα καρύδια και μία κουταλιά κανέλα. Προσθέτουμε από πάνω την υπόλοιπη ζύμη και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε στους 170-200 βαθμούς Κελσίου περίπου για τρία τέταρτα της ώρας. Σημείωση: αν αφαιρέσετε τα μήλα και τις σταφίδες μπορείτε με τον ίδιο τρόπο να φτιάξετε ένα απλό αλλά πολύ θρεπτικό κέικ

 
Μάφινς με λαχανικά
Πηγή
http://www.radicio.com/

Υλικά
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
2 κολοκυθάκια
2 καρότα
1 κούπα γάλα
90 γρ βούτυρο λιωμένο
2 αυγά

Εκτέλεση
Κοσκινίζω το αλεύρι με τα μπαχαρικά σε μεγάλο μπωλ. Ρίχνω μέσα το τυρί και τα λαχανικά (ή περασμένα από τρίφτη ή κομμένα με το μιξεράκι) και αναμιγνύω καλά. Ανακατεύω πολύ καλά, σε άλλο μπολ, το γάλα με τα αυγά και το λιωμένο βούτυρο. Φτιάχνω ένα λακκάκι στο κέντρο του μίγματος αλευριού και ρίχνω μέσα το μίγμα με το γάλα. Ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα, δε χρειάζεται πολύ, ίσα να υγρανθεί όλο το αλεύρι. Μοιράζω το μείγμα στις θήκες της μαφινιέρας που έχω αλείψει με ελάχιστο ελαιόλαδο. Η συνταγή βγάζει 12 τέτοια μάφινς. Ψήνω μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
 
Ελαφρύ σνακ με τυρί
Πηγή
www.elais.gr

Υλικά για 1 σάντουιτς
μαϊντανό
1 κουταλιά τυρί (ελβετικό τυρί) ή παρμεζάνα
αλάτι & πιπέρι
30 γρ. τριμμένο (30% λιπαρά) τυρί
60 γρ. becel pro-activ spread
μία μπαγκέτα
προαιρετικά μερικά τσέρι ντοματακια

Εκτέλεση
Ανακατεύετε τα τυριά, το Becel pro.activ και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Αν θέλετε, αφήνετε την τυροσαλάτα στο ψυγείο για να πήξει ελαφρά. Κόβετε τη μπαγκέτα σε φέτες και την αλείφετε με τυροσαλάτα. Γαρνίρετε με μισό ντοματάκι τσέρι ή μαϊντανό.
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL