Αξιολόγηση

weigh

Σύμβουλος άσκησης

ex2

Σύμβουλος διατροφής

simvoulos_diatrofis

Συνταγές Υγείας

0008360487w-1024x1280

Facebook

ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπηρετώντας το όραμα του να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας, της ευρωστίας και της ποιότητας ζωής των Ελλήνων μαθητών και των οικογενειών τους, μετατρέπει την επιστημονική έρευνα σε γνώση, την οποία και μεταφέρει σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς της Δυτικής Θεσσαλίας, μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος «ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ».
 

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος δε θα ήταν εφικτή χωρίς την ευγενική χορηγία και αμέριστη υποστήριξη της γαλακτοβιομηχανίας ΤΡΙΚΚΗ, η οποία συμβαδίζοντας τα τελευταία χρόνια με τις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, δημιουργεί προϊόντα που στηρίζουν την καλή υγεία και την υγιεινή διατροφή, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας παράλληλα γονείς και μαθητές για την αξία και την αναγκαιότητα της καθημερινής κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων.

 

Επιπρόσθετα, σημαντικοί συμπαραστάτες και υποστηρικτές του εν λόγω προγράμματος, υπήρξαν το πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης ΟΠΑΠ, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και Καρδίτσας και οι Δήμοι  Τρικκαίων και Καρδίτσας, οι οποίοιι βοήθησαν σημαντικά για την επιτυχημένη υλοποίηση πολλών δράσεων.

 
Xαιρετισμός Επιστημονικού Υπευθύνου
Αγαπητοί μαθητές και γονείς,
το ακαδημαϊκό προσωπικό του Τ.Ε.Φ.Α.Α. - Π.Θ., και εγώ προσωπικά, θέλουμε να σας καλωσορίσουμε στο δικτυακό τόπο του προγράμματος «Φυσική Δραστηριότητα & Διατροφικές Συνήθειες Μαθητών Δυτικής Θεσσαλίας», ενός ερευνητικού προγράμματος που υλοποιείται από το τμήμα μας, με τη συμπαράσταση της γαλακτοβιομηχανίας ΤΡΙΚΚΗ.

Το Τ.Ε.Φ.Α.Α. - Π.Θ., από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του μέχρι και σήμερα, ακολουθεί μια εξαιρετικά δυναμική πορεία, με γνώμονα την υψηλής στάθμης διδασκαλία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, την υψηλού επιπέδου έρευνα, αλλά και την αδιάκοπη συνεργασία και διασύνδεση με την ελληνική κοινωνία.

Η ανοδική πορεία του Τ.Ε.Φ.Α.Α. - Π.Θ. αντικατοπτρίζεται από το μεγάλο αριθμό συνεδρίων, επιστημονικών δημοσιεύσεων και χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, που με επιτυχία έχει διαχειριστεί το προσωπικό του τμήματος, αποσκοπώντας στην υπηρέτηση του οράματος του να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των Ελλήνων μαθητών και των οικογενειών τους.

Ο σχεδιασμός και υλοποίηση σε πανελλαδικό επίπεδο των προγραμμάτων «Καλλιπάτειρα» και «Ολυμπιακή Παιδεία», η συγγραφή της πλειοψηφίας των νέων βιβλίων Φυσικής Αγωγής Γυμνασίου και Δημοτικού, παράλληλα με τη δημιουργία ολοκληρωμένων προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, παρέχουν τα εχέγγυα για την υλοποίηση ενός ακόμη προγράμματος που σχετίζεται με τα ευαίσθητα θέματα της άσκησης και της διατροφής.

Έτσι λοιπόν, το Τ.Ε.Φ.Α.Α. - Π.Θ, μετατρέπει την επιστημονική έρευνα σε γνώση, την οποία και μεταφέρει σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς της Δυτικής Θεσσαλίας, μέσα από την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.
Ο στόχος του προγράμματος που περιλαμβάνει την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των Θεσσαλών μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών στα θέματα της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας, ελπίζουμε να αγγίξει εσάς και τις οικογένειες σας, για μια καθημερινότητα με υγεία και ευρωστία.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος
Βασίλειος Γεροδήμος, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. - Π.Θ.
Xαιρετισμός Προέδρου ΤΡΙΚΚΗ
Αγαπητοί φίλες και φίλοι επισκέπτες,
Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στο δικτυακό τόπο του επιστημονικού προγράμματος «Φυσική Δραστηριότητα & Διατροφικές Συνήθειες Μαθητών Δυτικής Θεσσαλίας», ενός εξαιρετικά φιλόδοξου και καινοτόμου προγράμματος που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση της Θεσσαλικής τοπικής κοινωνίας σε θέματα διατροφής και φυσικής δραστηριότητας.

Η γαλακτοβιομηχανία Τρίκκη, διαδραματίζοντας τα τελευταία χρόνια, ισχυρή παρουσία στη θεσσαλική αγορά γάλακτος, δε θα μπορούσε παρά να είναι ένθερμος συμπαραστάτης, χορηγός και υποστηρικτής του εν λόγω προγράμματος καθώς κοινός στόχος της ΤΡΙΚΚΗ και του Τ.Ε.Φ.Α.Α. - Π.Θ. είναι η συμβολή στη βελτίωση της υγείας, της ευρωστίας και της ποιότητας ζωής των Ελλήνων μαθητών και των οικογενειών τους.

Η εταιρεία μας συμβαδίζοντας τα τελευταία χρόνια με τις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, εξελίσσεται και αναπτύσσεται ραγδαία, χρησιμοποιώντας ιδέες που γεννιούνται μέσα από έρευνα, ενημέρωση και μελέτη γύρω από τις διατροφικές συνήθειες των σύγχρονων ανθρώπων, δημιουργώντας προϊόντα που στηρίζουν την καλή υγεία και την υγιεινή διατροφή, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας παράλληλα γονείς και μαθητές για την αξία και την αναγκαιότητα της καθημερινής κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το αίσθημα ευθύνης που δημιούργησε η μεγάλη αποδοχή των προϊόντων μας από τους Θεσσαλούς, μας παρακίνησε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του Τ.Ε.Φ.Α.Α - Π.Θ. και να ενισχύσουμε οικονομικά την εν λόγω δράση, τιμώντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών μας. Κλείνοντας το σύντομο αυτό χαιρετισμό, σας ευχαριστούμε που επισκεφθήκατε τον ιστοχώρο μας και ευχόμαστε οι σελίδες του, να σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμες.

Ο πρόεδρος της ΤΡΙΚΚΗ
Κωσταντίνος Μαράβας

 
Αποστολή
Αποστολή του προγράμματος είναι η βελτίωση της διατροφής και η υιοθέτηση καθημερινής φυσικής δραστηριότητας των μαθητών και γενικότερα όλων των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλίας, μέσω επιστημονικά τεκμηριωμένης πληροφόρησης και συνεχούς εκπαίδευσης.
 
Στόχοι

Το πρόγραμμα «Φυσική Δραστηριότητα & Διατροφικές Συνήθειες Μαθητών Δυτικής Θεσσαλίας» αποτελεί λοιπόν μια καινοτόμο πρόταση του ΤΕΦΑΑ - ΠΘ, η οποία έχει ως στόχο:

 • Την ενημέρωση των μαθητών για τις σύγχρονες διαστάσεις που έχει λάβει η Φυσική Αγωγή και ο αθλητισμός, αλλά και τις εφαρμογές της πληροφορικής σ' αυτόν τον τομέα.
 • Την ευαισθητοποίηση των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών σε θέματα, σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά ευρήματα που συνδέουν την άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα με την υγεία και την ποιότητα ζωής.
 • Την εκπαίδευση των συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων, σε προτεινόμενες φυσικές δραστηριότητες και ενδεικνυόμενες διατροφικές και υγιεινές συνήθειες.
 • Την εξοικείωση του κοινού στη χρήση του διαδικτύου για την ανεύρεση πληροφοριών σε θέματα άσκησης - αθλητισμού και αγωγής υγείας.
 
Ομάδα Στόχος
Ομάδα - στόχος του προγράμματος αποτελούν μαθητές Δημοτικών Σχολείων Ν. Τρικάλων & Ν. Καρδίτσας, μαθητές Γυμνασίων & Λυκείων της Δυτικής Θεσσαλίας και γενικά όλοι οι κάτοικοι της Θεσσαλίας.
 
Οργανωτική Δομή

Το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα στηρίχθηκε στην ομαδική προσπάθεια επιστημόνων και ερευνητών από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και από συνεργαζόμενους φορείς.


Μέλη ΔΕΠ ΤΕΦΑΑ - ΠΘ


Επιστημονικό Προσωπικό ΤΕΦΑΑ - ΠΘ
 • Βασιλοπούλου Θεοδώρα,Φυσικοθεραπεύτρια
 • Γαλάνης Ευάγγελος, ΚΦΑ
 • Ζουρνατζή Ελένη, MSc, Διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ -ΠΘ
 • Καραδήμου Νάντια, ΕΕΔΙΠ ΤΕΦΑΑ - ΠΘ
 • Καρατράντου Κωσταντίνα, ΚΦΑ
 • Κίρκη Δώρα, ΚΦΑ
 • Μάνου Βασιλική, PhD, Διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ - ΠΘ
 • Μελισσοπούλου Αναστασία, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος
 • Μπούγλας Βασίλης, ΕΤΕΠ Πληροφορικής ΤΕΦΑΑ - ΠΘ
 • Νικολόπουλος Δημήτριος, MSc
 • Παπαϊωάννου Ειρήνη, ΚΦΑ
 • Ροδίτη Ελμίνα, ΚΦΑ
 • Τραπότσης Στέργιος, MD, Ιατρός - Διδάσκων στο ΤΕΦΑΑ - ΠΘ
 • Τρικάλης Χρήστος, MSc
 • Χριστουλάκη Ιωάννα, Διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ - ΠΘ

Επιστήμονες από Συνεργαζόμενους Φορείς
 • Γουγουλάκη Ευαγγελία, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων
 • Κουτής Βάϊος, ΚΦΑ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας
 • Μουζιούρας Χρήστος, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας
 • Σακοράφα Δήμητρα, Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Τρικάλων & Γρεβενών
 • Ταγκούλης Παναγιώτης, Προϊστάμενος Γραφείου Φυσικής Αγωγής Δ.Ε. Καρδίτσας
 • Τάσιος Απόστολος, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων
 • Τζέλλος Γεώργιος, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας
 
Δράσεις Προγράμματος

Για την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος «ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ», το ΤΕΦΑΑ - ΠΘ έχει προβεί στις ακόλουθες δραστηριότητες:

 • Αξιολόγηση των επιπέδων παιδικής παχυσαρκίας, των συνηθειών διατροφής και φυσικής δραστηριότητας μαθητών της Ε΄ τάξης, επιλεγμένων δειγματοληπτικά δημοτικών σχολείων των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας.
 • Κατασκευή σχετικής ιστοσελίδας, με θέματα αγωγής υγείας, συμβουλές και πρότυπα προγράμματα άσκησης και διατροφής, συνδέσμους σε άλλες σχετικές ιστοσελίδες του παγκόσμιου ιστού.
 • Έκδοση και διανομή ενημερωτικού εντύπου, με επιστημονικά θέματα και προτάσεις πρακτικής εφαρμογής σχετικά με: α) τη φυσική δραστηριότητα β) τη διατροφή και γ) τις υγιεινές συμπεριφορές στην καθημερινή διαβίωση.
 • Διεξαγωγή δυο Επιστημονικών Ημερίδων 9 Μαϊου και 10 Μαϊου στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα αντίστοιχα, οι οποίες θα απευθύνονται στους γονείς και στους μαθητές των δύο νομών.