Αξιολόγηση

weigh

Σύμβουλος άσκησης

ex2

Σύμβουλος διατροφής

simvoulos_diatrofis

Συνταγές Υγείας

0008360487w-1024x1280

Facebook

Νέα & Ανακοινώσεις
"Kαταπολεμήστε την παχυσαρκία"
fight_obesityΟι επιστήμονες του healthykids στην προσπάθεια τους να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τις συνέπειες της παχυσαρκίας αλλά και να ενημερώσουν για τους αποτελεσματικότερους τρόπους καταπολέμησης της, ξεκινούν την "ηλεκτρονική" καμπάνια healthykids με τη δημιουργία μιας σειράς ενημερωτικών video και την προώθηση τους μέσω facebook και you tube.
 
Το Healthykids στα σχολεία

o-maticΤον τελευταίο μήνα (Μάιος 2011), συνεργάτες του προγράμματος healthykids ανέπτυξαν θέματα σχετικά με τη φυσική δραστηριότητα, τη διατροφή και την υγεία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Καλυβιών (Τρίκαλα), του 26ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων, του 9ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλαμά (Καρδίτσα).

 
Mega: Όλα για την υγεία μου

neo_22Μπορείτε να παρακολουθήσετε αποσπάσματα της εκπομπής του Μεγάλου Καναλιού «Όλα για την υγεία μου» με τίτλο «Ζούμε για να τρώμε» με δηλώσεις του Βασίλη Γεροδήμου για θέματα άσκησης, διατροφής και παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία.162000_159126610806325_2356128_n

 

Eπίσης μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας του ΤΕΦΑΑ -ΠΘ με τίτλο «Αιτίες του Κακού» όπως δημοσιεύθηκαν στη σελίδα της εκπομπής.

 
Ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια εξάπλωση των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, η ερευνητική ομάδα του healthykids συμμετέχει πλεόν ενεργά σε διάφορες κοινότητες επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους, στοχεύοντας έτσι στην πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση και υποστήριξη του κοινού, με όλα τα μέσα που διαθέτει η τεχνολογία της επικοινωνίας. Ακολουθήστε μας σε μια από τις παρακάτω κοινότητες που είστε ήδη μέλη για να μαθαίνεται όλες τις εξελίξεις που αφορούν στην προαγωγή της δια βίου άσκησης και της υγιεινής διατροφής.

facebook-logo

http://www.facebook.com/HealthykidsGR

 twitter-logo

 http://twitter.com/#!/Healthykids_gr

 
Πόσο μεσογειακά τρώνε τα παιδιά μας;

Σε πρόσφατη έρευνα του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας αξιολογήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες 400 μαθητών Ε' δημοτικού και εξετάστηκε αν οι συνήθειες αυτές συμφωνούν με το μεσογειακό πρότυπο διατροφής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας μόνο το 15,3% (KIDMED questioner) των παιδιών διατρέφονται σύμφωνα με το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής η οποία θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την υγεία μας. Επίσης είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το 12,5% των μαθητών που αξιολογήθηκαν δεν καταναλώνουν ποτέ ψάρια και όσπρια και το 27,3% λαδερά φαγητά.

Ο Δρ. Βασίλης Γεροδήμος, Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνος για την έρευνα δήλωσε ότι σε αυτές τις ηλικίες η διατροφή των παιδιών εξαρτάται και καθοδηγείται κυρίως από το σπίτι και τους γονείς. Πολλά από τα παιδιά της έρευνας δήλωσαν ότι δεν τρώνε κάποιες τροφές (π.χ. ψάρι) διότι τις απεχθάνονται οι γονείς τους και έτσι δεν υπάρχουν στο σπίτι. Τα αποτελέσματα των διατροφικών συνηθειών των παιδιών της έρευνας ήταν ότι από αυτά το 31% ήταν υπέρβαρα και το 13% παχύσαρκα.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο-διαιτολόγο Αναστασία Μελισσοπούλου, η οποία συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα, για να διατρέφονται μεσογειακά και άρα υγιεινά τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης και τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ψάρια, όσπρια και λαδερά. Επίσης θα πρέπει να γίνεται έλεγχος των τροφών που προσλαμβάνονται από τα παιδιά στα ενδιάμεσα γεύματα (όχι πολλά γλυκά, ανθρακούχα αναψυκτικά κ.α.).

Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση (προγράμματα αγωγής υγείας) διότι η παιδική ηλικία αποτελεί μια σημαντική περίοδο της ζωής που σχετίζεται άμεσα με τη διαμόρφωση και εδραίωση υγιεινών συμπεριφορών, που ακολουθούν το άτομο και στη μετέπειτα ζωή του. Τόσο η διατροφή όσο και η άσκηση πρέπει να αποτελούν πρώτες προτεραιότητες για την προστασία και την προαγωγή της υγείας των παιδιών

 
Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι δυο ενημερωτικές ημερίδες του προγράμματος

dsc03343Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι δυο ενημερωτικές ημερίδες του προγράμματος «Φυσική Δραστηριότητα & Διατροφικές Συνήθειες Μαθητών Δυτικής Θεσσαλίας», το οποίο οργανώθηκε από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και χρηματοδοτήθηκε από το Εργοστάσιο Γάλακτος Τρικάλων. Το Σαββατοκύριακο 9 & 10 Μάιου 2009 πραγματοποιήθηκαν στο Παυσίλυπο της Καρδίτσας και στο Πάρκο Ματσόπουλο των Τρικάλων αντίστοιχα, οι δυο ενημερωτικές ημερίδες του προγράμματος "Φυσική Δραστηριότητα & Διατροφικές Συνήθειες Μαθητών Δυτικής Θεσσαλίας".

Τις ημερίδες παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί και γονείς ενώ στους προαύλιους χώρους πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες για τους μικρούς μαθητές, από το επιστημονικό προσωπικό του ΤΕΦΑΑ - ΠΘ.

Ειδικότερα, στις δυο ημερίδες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας από τον κ. Γεροδήμο Βασίλειο, Επίκουρο Καθηγητή ΤΕΦΑΑ - ΠΘ ενώ παρουσιάστηκαν τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα από επιστήμονες της υγείας, της διατροφής και της φυσικής αγωγής.Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τραπότσης Στέργιος Ιατρός - Χειρουργός Ορθοπεδικός, Διδάσκων ΤΕΦΑΑ -  ΠΘ ανέλυσε θέματα Υγείας, η κα. Μάνου Βασιλική ΚΦΑ - Διδάσκουσα ΤΕΦΑΑ - ΠΘ παρουσίασε θέματα Φυσικής Δραστηριότητας, η κα. Μελισσοπούλου Αναστασία, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, ανέπτυξε θέματα Διατροφής ενώ ο κ. Θεοδωράκης Γιάννης, Αντιπρύτανης Π.Θ. -  Καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΠΘ και η κα Χασάνδρα Μαίρη, Λέκτορας ΤΕΦΑΑ - ΠΘ  μίλησαν για την αξία και τις δυνατότητες των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας.

Την οργάνωση και επίβλεψη των δραστηριοτήτων αναψυχής είχαν η κα. Πολλάτου Ελιζάνα, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ - ΠΘ και η κα Καραδήμου Νάντια, ΕΕΔΙΠ του τμήματος, οι οποίες μύησαν τα παιδιά σε πρωτότυπες δραστηριότητες αναψυχής και ενδιαφέροντα παιχνίδια αυλής.Τέλος, πολλοί συμπολίτες μας, είχαν την ευκαιρία να αξιολογηθούν σε βασικούς δείκτες υγείας και να δεχτούν κατάλληλες συμβουλές από ειδικούς επιστήμονες. Τα αποτελέσματα της έρευνας και οι εισηγήσεις των ομιλητών στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.healthykids.gr (νέα και ανακοινώσεις) ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμο πλούσιο φωτογραφικό υλικό  και video των δραστηριοτήτων.

Aποτελέσματα της έρευνας

  • Γεροδήμος Βασίλειος,                   Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΠΘ

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα από εδώ.

pdf_icon_1

Θέματα Υγείας

  • Τραπότσης Στέργιος, Ιατρός - Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Διδάσκων ΤΕΦΑΑ - ΠΘ

Μπορείτε να δείτε το περιεχόμενο της σχετικής εισήγησης από εδώ.

pdf_icon_1

Θέματα Άσκησης

  • Μάνου Βάσω, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Διδάσκουσα ΤΕΦΑΑ - ΠΘ

Μπορείτε να δείτε το περιεχόμενο της σχετικής εισήγησης από εδώ.

pdf_icon_1

Θέματα Διατροφής

  • Μελισσοπούλου Αναστασία, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Μπορείτε να δείτε το περιεχόμενο της σχετικής εισήγησης από εδώ.

pdf_icon_1

Θέματα Αγωγής Υγείας

  • Θεοδωράκης Γιάννης,  Αντιπρύτανης Π.Θ. - Καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΠΘ
  • Χασάνδρα Μαίρη, Λεκτορας ΤΕΦΑΑ - ΠΘ

Μπορείτε να δείτε το περιεχόμενο της σχετικής εισήγησης από εδώ.

pdf_icon_1

 
Δυτική Θεσσαλία. Υπέρβαρο ή παχύσαρκο το 43,9% των μαθητών της Ε΄ τάξης του δημοτικού
Δελτίο Τύπου (5/5/2009)

Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυσική Δραστηριότητα και Διατροφικές Συνήθειες Μαθητών Δυτικής Θεσσαλίας», από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε μαθητές της Ε΄ τάξης δημοτικού, βρέθηκε ότι το 31,1% από αυτούς είναι υπέρβαροι και το 12,8% παχύσαρκοι.
Δυστυχώς μια ακόμη μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τις διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα. Για την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, σε συνδυασμό με τη μείωση της φυσικής δραστηριότητας, χαρακτηρίζονται δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα.
Σύμφωνα με άλλα ευρήματα της μελέτης, αν και οι περισσότεροι μαθητές της δυτικής Θεσσαλίας παρακολουθούν καθημερινά τηλεόραση, βρίσκουν το χρόνο να ασχοληθούν με κάποια οργανωμένη ή μη φυσική δραστηριότητα, κάτι που είναι πολύ θετικό για την υγεία τους.
Όσον αφορά στις διατροφικές τους συνήθειες, φαίνεται ότι τα παιδιά δε συμπαθούν ιδιαίτερα το ψάρι, τα όσπρια και τα λαδερά, τροφές των οποίων η θετική συμβολή στην υγεία είναι γνωστή. Ωστόσο, είναι παρήγορο το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν καταναλώνουν πολύ συχνά γρήγορα γεύματα (fast food), γλυκά και ανθρακούχα αναψυκτικά.
Τέλος, όσον αφορά στις γνώσεις των παιδιών σε θέματα άσκησης, διατροφής και υγείας, μόνο οι απαντήσεις στα ερωτήματα τα σχετικά με την άσκηση ήταν ικανοποιητικές αναδεικνύοντας τη θετική επίδραση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. Η εφαρμογή οργανωμένων προγραμμάτων αγωγής υγείας στα σχολεία θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην εκπαίδευση των μαθητών με στόχο να υιοθετήσουν υγιεινές συμπεριφορές.
Πιο αναλυτικά, τα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στις ημερίδες που διοργανώνονται στο πλαίσιο του προγράμματος το Σάββατο στις 10 Μαΐου στην Καρδίτσα (Παυσίλιπο, ώρα 11:00) και την Κυριακή στις 11 Μαΐου στα Τρίκαλα (Πάρκο Ματσόπουλου, ώρα 11:00). Από την επόμενη εβδομάδα τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.healthykids.gr

 
Στην τελική ευθεία το πρόγραμμα «Φυσική Δραστηριότητα & Διατροφικές Συνήθειες Μαθητών Δυτικής Θεσσαλίας»
Δελτίο Τύπου (27/04/2009)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση του ερευνητικού προγράμματος «Φυσική Δραστηριότητα και Διατροφικές Συνήθειες Μαθητών Δυτικής Θεσσαλίας» που υλοποιείται τον τελευταίο χρόνο από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη συμπαράσταση της Γαλακτοβιομηχανίας Τρικάλων.
Πιο συγκεκριμένα, με τη συνεργασία της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Καρδίτσας και Τρικάλων, ολοκληρώθηκε τέλη Μαρτίου έρευνα που αφορούσε στην αξιολόγηση των επιπέδων παχυσαρκίας και των συνηθειών διατροφής και άσκησης μαθητών της Ε΄ τάξης επιλεγμένων δειγματοληπτικά δημοτικών σχολείων της Δυτικής Θεσσαλίας (15% του πληθυσμού).
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε τις τελευταίες ημέρες και η δεύτερη φάση του προγράμματος με τη διανομή, μέσω της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των δυο νομών, 40.000 δεκαεξασέλιδων ενημερωτικών-εκπαιδευτικών έντυπων σε όλα τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Δυτικής Θεσσαλίας ενώ η τρίτη φάση του προγράμματος που περιλάμβανε την κατασκευή ενός δικτυακού τόπου, για όλη την οικογένεια, με ενημερωτικές πληροφορίες, εκπαιδευτικά θέματα και διαδραστικά παιχνίδια σχετικά με την άσκηση και τη διατροφή ολοκληρώθηκε με επιτυχία και τις προσεχείς ημέρες θα είναι στη διάθεση όλων μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.healthykids.gr.
Η τέταρτη και τελευταία φάση του προγράμματος περιλαμβάνει δυο ενημερωτικές ημερίδες, οι οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν το Σάββατο 9 Μαΐου στην Καρδίτσα (Παυσίλυπο) και την Κυριακή 10 Μαΐου στα Τρίκαλα (Πάρκο Ματσόπουλου) από τις 11:00 έως τις 13:00. Στις ημερίδες, οι οποίες απευθύνονται σε όλους τους γονείς και τα παιδιά τους, πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:
  • Παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας.
  • Ξενάγηση στην ιστοσελίδα του προγράμματος.
  • «Αξιολόγηση για Όλους» με κατάλληλες συμβουλές.
  • Ποικίλες αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες για παιδιά.

 

 
Ενημερωτικές Ημερίδες στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα (Μάιος 2009)

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος "Φυσική Δραστηριότητα & Διατροφικές Συνήθειες Μαθητών Δυτικής Θεσσαλίας", το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας & το Εργοστάσιο Παραγωγής Γάλακτος Τρικάλων, θα πραγματοποιήσουν δυο επιστημονικές ημερίδες, που θα διεξαχθούν στις 9 Μαΐου στην Καρδίτσα (Παυσίλυπο, Ώρα Έναρξης 11:00) και στις 10 Μαΐου στα Τρίκαλα (Πάρκο Ματσόπουλου, Ώρα Έναρξης 11:00). Στις δυο ημερίδες θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις:

 

tefaa_afisa

Παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας. Επιστημονική καθοδήγηση & συμβουλές για την άσκηση & τη διατροφή από ειδικούς επιστήμονες.

Ξενάγηση στην Ιστοσελίδα www.healthykids.gr. Γνωριμία με ένα νέο δικτυακό τόπο για μικρούς ... & μεγάλους.

"Αξιολόγηση για Όλους" με κατάλληλες συμβουλές. Εσείς γνωρίζετε το βασικό μεταβολισμό, τις ενεργειακές ανάγκες και το Δείκτη Μάζας του Σώματός σας;

Αθλητικές και Καλλιτεχνικές Δραστηριότητες για Παιδιά. Παιχνίδια αυλής και υπαίθριες καλλιτεχνικές δραστηριότητες για τους μικρούς μαθητές, υπό την καθοδήγηση και παρακολούθηση επιστημόνων του προγράμματος.

Μπορείτε να δείτε την πρόσκληση των ημερίδων από εδώ.

pdf_icon_1

 
Διανομή Ενημερωτικών Εντύπων στα Δημοτικά, Γυμνάσια & Λύκεια των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων (Απρίλιος 2009)

Περίπου 40.000 δεκαεξασέλιδα ενημερωτικά - εκπαιδευτικά φυλλάδια και η αφίσα του προγράμματος διανέμονται τις τελευταίες ημέρες, μέσω της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Καρδίτσας και Τρικάλων σε όλα τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Δυτικής Θεσσαλίας.

Mπορείτε να δείτε το ενημερωτικό έντυπο από εδώ.pdf_icon_1

 
Μετρήσεις στα Δημοτικά Σχολεία των Νομών Τρικάλων & Καρδίτσας (Μάρτιος – Απρίλιος 2009)

Με τη συνεργασία της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Καρδίτσας και Τρικάλων, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις σε τετρακόσιους μαθητές της Ε΄ τάξης επιλεγμένων δειγματοληπτικά δημοτικών σχολείων των Τρικάλων και της Καρδίτσας. Επιστημονικό προσωπικό του ΤΕΦΑΑ - ΠΘ αξιολόγησε το ανάστημα και το σωματικό βάρος των μαθητών, αλλά και τις διατροφικές και αθλητικές συνήθειες και γνώσεις τους μέσα από κατάλληλα διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται στη σελίδα του προγράμματος. Επίσης, στις δυο ενημερωτικές ημερίδες που θα πραγματοποιηθούν στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα θα γίνει αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων.

 
Συνέντευξη Τύπου (Μάρτιος 2009)

Την Τέταρτη 11 Μαρτίου και ώρα 13.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΤΕΦΑΑ - Π.Θ. στις Καρυές Τρικάλων, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη συνέντευξη τύπου του προγράμματος «Φυσική Δραστηριότητα & Διατροφικές Συνήθειες Μαθητών Δυτικής Θεσσαλίας».
Παρουσία δημοσιογράφων, ο κ. Βασίλειος Γεροδήμος, Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος, ο κ. Γιάννης Θεοδωράκης, Αντιπρύτανης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, ο κ. Κωσταντίνος Μπαγιάτης, Πρόεδρος ΤΕΦΑΑ - ΠΘ και ο κ. Δημήτριος Καλλεσιάκης, Γενικός Διευθυντής του Εργοστασίου Γάλακτος Τρικάλων, παρουσίασαν τους στόχους και τις δράσεις του προγράμματος που πρόκειται να υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες στα σχολεία των νομών Τρικάλων & Καρδίτσας. ΤΕΦΑΑ & «Τρίκκη» λοιπόν μαζί για την προώθηση της άσκησης και της υγιεινής διατροφής των παιδιών.

 
Συνάντηση στο Ν. Τρικάλων (Δεκέμβριος 2008)
Αρχές Δεκεμβρίου 2008, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του επιστημονικού υπευθύνου με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Τρικάλων αλλά και με τη Σχολική Σύμβουλο Φυσικής Αγωγής κα. Σοφία Σακοράφα, αναφορικά με το πρόγραμμα "Φυσική Δραστηριότητα & Διατροφικές Συνήθειες Μαθητών Δυτικής Θεσσαλίας".
 
Συνάντηση στο Ν. Καρδίτσας (Νοέμβριος 2008)
Στις 6 Νοεμβρίου 2008, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του επιστημονικού υπευθύνου με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Καρδίτσας αναφορικά με το πρόγραμμα "Φυσική Δραστηριότητα & Διατροφικές Συνήθειες Μαθητών Δυτικής Θεσσαλίας".