menu-education

Αξιολόγηση

weigh

Σύμβουλος άσκησης

ex2

Σύμβουλος διατροφής

simvoulos_diatrofis

Συνταγές Υγείας

0008360487w-1024x1280

Facebook

Θέματα άσκησης
Σύντομες εκπαιδευτικές πληροφορίες για θέματα που χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους επιστήμονες της Φυσικής Αγωγής, για να παρέχουν σχετικές κατευθύνσεις και να λύσουν αντίστοιχες απορίες.

Φυσική Δραστηριότητα
physical_activityΦυσική δραστηριότητα είναι οποιαδήποτε κίνηση του σώματος, η οποία εκτελείται εξαιτίας μυϊκής συστολής και η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη δαπάνη ενέργειας. Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να εμφανιστεί σε οργανωμένη ή μη οργανωμένη μορφή.
Η μη οργανωμένη μορφή φυσικής δραστηριότητας περιλαμβάνει συνηθισμένες καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, ο χορός, το ανέβασμα σκάλας, δουλειές κήπου-αυλής, παιχνίδι.
Η οργανωμένη φυσική δραστηριότητα περιλαμβάνει σχεδιασμένα προγράμματα άσκησης με στόχο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και κατ' επέκταση της υγείας. Προγράμματα άσκησης σχεδιασμένα για τη βελτίωση της υγείας, πρέπει να στοχεύουν τόσο στη βελτίωση της λειτουργίας του καρδιαγγειακού και πνευμονικού συστήματος, της μυϊκής δύναμης και της ευλυγισίας, όσο και στην απόκτηση ή διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.
Η αντοχή, η δύναμη και η ευλυγισία είναι οι ικανότητες της φυσικής κατάστασης που συνδέονται άμεσα με την υγεία. Ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η άσκηση αναγνωρίζεται ως μέσο πρόληψης αλλά και κάποιες φορές θεραπείας σοβαρών ασθενειών όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το εγκεφαλικό, ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρθρίτιδα, η οστεοπόρωση αλλά και η παχυσαρκία.
Κινητικότητα
flexibilityΟ όρος κινητικότητα αναφέρεται στην ικανότητα της άρθρωσης να εκδηλώνει το φυσιολογικό ή μη κινητικό της εύρος. Η κινητικότητα περιλαμβάνει τόσο τον όρο ευλυγισία (ικανότητα διάτασης των μυών, τενόντων, συνδέσμων και αρθρικών θυλάκων) όσο και τον όρο ευκαμψία (εύρος κίνησης της άρθρωσης).
Η ηλικία, το φύλο, η ψυχολογική ένταση, η ώρα της ημέρας, η θερμοκρασία και η προθέρμανση αλλά και η κόπωση αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την κινητικότητα. Η βελτίωση της κινητικότητας γίνεται συνήθως χρησιμοποιώντας τις μυϊκές διατάσεις είτε με τη δυναμική ή βαλλιστική είτε με τη στατική μέθοδο.
Η καλή κινητικότητα περιορίζει την πιθανότητα εμφάνισης μυϊκών τραυματισμών και ορθοπεδικών προβλημάτων, συμβάλλει στη διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος και σχετίζεται με την αποτελεσματική εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων.
Δύναμη
strengthΩς δύναμη ορίζεται η ικανότητα του ατόμου να επενεργεί σε εξωτερικές δυνάμεις ή στο ίδιο το βάρος του σώματός του, μέσω της μυϊκής του δραστηριότητας. Η προπόνηση δύναμης πρέπει να περιλαμβάνει ασκήσεις που ενεργοποιούν όλες τις μυϊκές ομάδες. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την προπόνηση δύναμης είναι: ασκήσεις με το βάρος του σώματος (αναρρίχηση, αλτικές ασκήσεις, έλξεις, βυθίσεις, κοιλιακοί, ραχιαίοι κ.α.) και ασκήσεις με αντίσταση: α) ελεύθερα βάρη (ιατρικές μπάλες, αλτήρες, μπάρες) και β) μηχανήματα δύναμης.
Γενικά η προπόνηση δύναμης βοηθά στη σωστή στάση του σώματος, αποτρέποντας διάφορα ορθοσωμικά προβλήματα, στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μυϊκών τραυματισμών αλλά και στην καλύτερη διαμόρφωση και ανάπτυξη των οστών (μικρές ηλικίες). Συχνότητα προγραμμάτων άσκησης με στόχο τη βελτίωση της δύναμης: 2-3 φορές την εβδομάδα για το γενικό πληθυσμό.
Αερόβια Ικανότητα
sport-aerobicΗ αερόβια ικανότητα εκφράζει την καρδιοαναπνευστική αντοχή και ορίζεται ως η ικανή εκτέλεση ενός μακροχρόνιου σε διάρκεια αλλά υπομέγιστου σε ένταση έργου, κάτω απο ένα επαρκές ενεργειακό ισοζύγιο οξυγόνου. Η συστηματική άσκηση βελτιώνει σημαντικά το καρδιαγγειακό σύστημα με αποτέλεσμα και την βελτίωση της αερόβιας ικανότητας. Παραδείγματα αερόβιων δραστηριοτήτων είναι η κολύμβηση, το τρέξιμο, η ποδηλασία, το περπάτημα κ.α.

Αναερόβια Ικανότητα
anaerobicΑναερόβια ικανότητα είναι η ικανότητα παραγωγής έργου μεγάλης ισχύος για σύντομο χρονικό διάστημα κατά το οποίο η ενέργεια που απαιτείται παράγεται από τους αναερόβιους μεταβολικούς μηχανισμούς. Η αξιολόγηση της αναερόβιας ικανότητας γίνεται κυρίως με τη μέτρηση του γαλακτικού οξέος που συσωρεύεται στο αίμα.


Ισορροπία

balanceΗ ισορροπία είναι μια σημαντική λειτουργική ικανότητα που επηρεάζει σημαντικά τη δυνατότητα του ανθρώπου να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες για την επιβίωση του, όπως τη διατήρηση μιας σταθερής στάσης, τη σταθερή μετακίνηση από μια θέση σε μια άλλη, τη διατήρηση της όρθιας στάση του σώματος, κτλ. (Islam et al. 2004). Κατά τους Buchner et al. (1997) και Brian & William (1998) η ισορροπία είναι η διαδικασία με την οποία το άτομο διατηρεί τη θέση (στατική) ή/και την κίνηση (δυναμική) του σώματος του, σε μια συγκεκριμένη σχέση προς το περιβάλλον και επηρεάζεται από τη δύναμη της βαρύτητας, τις διαταραχές της βοηθητικής μετακίνησης (π.χ. στροφή, κάμψη, έκταση κορμού, κτλ.), και τις αλληλεπιδράσεις του περιβάλλοντος (π.χ. ολισθήσεις, συγκρούσεις, ωθήσεις, κτλ.). Η ανάπτυξη της ικανότητας της ισορροπίας είναι απαραίτητη για τα παιδιά.