menu-education

Αξιολόγηση

weigh

Σύμβουλος άσκησης

ex2

Σύμβουλος διατροφής

simvoulos_diatrofis

Συνταγές Υγείας

0008360487w-1024x1280

Facebook

Συνταγές για Πρωϊνό


Φράουλες με γιαούρτι

Πηγή
www.diatrofi.gr

Υλικά για τέσσερις μερίδες
Μισό κιλό φράουλες
Δύο κουταλιές της σούπας κονιάκ
Τρεις κουταλιές καστανή ζάχαρη
Δύο γιαούρτια τύπου στραγγιστό (με χαμηλά λιπαρά)

Εκτέλεση
Κόβουμε τις φράουλες σε μικρά κομμάτια, τις ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και το κονιάκ και τις αφήνουμε τουλάχιστον για δύο ώρες στο ψυγείο μέχρι να βγάλουν το σιρόπι τους. Στη συνέχεια βάζουμε μισό κεσεδάκι γιαούρτι (περ. 100 γρ.) σε ένα μπολάκι και το γαρνίρουμε με τέσσερις πέντε κουταλιές από τις φράουλες που έχουμε ετοιμάσει προσθέτοντας και δύο κουταλιές σιρόπι.

 

 
Σταφιδόψωμο με κουάκερ

Πηγή
www.diatrofi.gr

Υλικά
200 γραμμ. αλεύρι για όλες της χρήσεις (ή μισό ολικής και μισό λευκό)
100 γραμμ. κουάκερ
ένα φακελάκι ξηρή μαγιά
150 ml χλιαρό γάλα
δυο κουταλιές της σούπας μέλι
μια κουταλιά του γλυκού αλάτι
μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
½ κούπα σταφίδες ξανθές
δυο κουταλιές της σούπας καρύδι κομμένο χοντρά
ένα κρόκο αυγού
μισή κουταλιά του γλυκού κανέλλα σκόνη
μισή κουταλιά του γλυκού ζάχαρη

Εκτέλεση
Ανακατεύεται το αλεύρι με το κουάκερ. Διαλύεται στο γάλα την μαγιά και την προσθέτετε στο αλεύρι. Προσθέτετε το μέλι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, τις σταφίδες και το καρύδι και ζυμώνεται πολύ καλά. Ίσως να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο αλεύρι ακόμα ή λίγο γάλα να πετύχετε μια ζύμη μαλακή. Αφήνετε για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος το μίγμα να ξεκουραστεί. Ζυμώνεται 4-5 ψωμάκια και τα βάζετε σε λαδωμένο ταψί. Τα αλείφετε με το αυγό που προηγουμένως έχετε αραιώσει με λίγο νερό και πασπαλίζετε το μίγμα με την κανέλα και την ζάχαρη. Ψήνετε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.

 
Κέικ με σταφίδες
Πηγή
www.diatrofi.gr

Υλικά
250 γρ. Βούτυρο μαλακωμένο
250 γρ. Ζάχαρη
250 γρ. Αλεύρι
4 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
3 κουταλιές μπράντι
1 φλ. τσαγιού σταφίδα σουλτανίνα
Βούτυρο για τη φόρμα
Σιμιγδάλι ψιλό ή καλαμποκάλευρο ή αλεύρι για το πασπάλισμα της φόρμας
2 κουταλιές αλεύρι για τις σταφίδες

Εκτέλεση
Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα με τα 50 γραμμάρια από τη ζάχαρη. Την κρατάτε κατά μέρος. Ανακατεύετε τη μπέικιν με το αλεύρι και το φυλάτε κι αυτό κατά μέρος. Χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο να αφρατέψει καλά. Προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα. Προσθέτετε έναν - έναν τους κρόκους. Τέλος προσθέτετε το μπράντι και λίγο λίγο το αλεύρι. Όταν τελειώσετε με το αλεύρι προσθέτετε τη μαρέγκα και ανακατεύετε απαλά προς μια κατεύθυνση , μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα. Τέλος προσθέτετε τις σταφίδες, αφού πρώτα τις πασπαλίσατε με τις 2 κουταλιές αλεύρι και τις ανακατέψατε να πάει παντού το αλεύρι. Βουτυρώνετε μια φόρμα (η δόση είναι για στενόμακρη φόρμα 30 εκατοστών), πασπαλίζετε με το σιμιγδάλι ή το αλεύρι και αδειάζετε μέσα το μίγμα. Ψήνετε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου. Ελέγχετε με ένα ξυλάκι για σουβλάκι αν έχει ψηθεί στο κέντρο πριν το βγάλετε. Αφήνετε πάνω σε σχάρα για 20 λεπτά να κρυώσει πριν το ξεφορμάρετε.

 
Ρυζόγαλο

Πηγή
www.diatrofi.gr

Υλικά
1/2 κούπα ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
1 1/2 κούπα νερό
1/4 κουταλάκι αλάτι
4 κούπες γάλα
2 κουταλιές κορν φλάουρ
λίγη βανίλια
1/2 κούπα ζάχαρη
κανέλα

Εκτέλεση
Βάλτε το ρύζι σε σουρωτήρι και ξεπλύνετέ το με λίγο νερό. Βάλτε το νερό και το αλάτι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά. ΄Οταν αρχίσει να βράζει, ρίξτε το ρύζι κι ανακατέψτε καλά. Σκεπάστε την κατσαρόλα, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε, μέχρι ν' απορροφηθεί όλο το νερό. Στο μεταξύ, χωρίστε 1/4 κούπας γάλα και διαλύστε σ' αυτό το κορν φλάουρ και τη βανίλια. Βράστε το υπόλοιπο γάλα και ρίξτε το μαζί με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα με το ρύζι. Ανακατέψτε, σκεπάστε και σιγοβράστε επί 20'. Ρίξτε το διαλυμένο στο γάλα κορν φλάουρ και βράστε ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να πήξει το μίγμα ελαφρά, 5'-8' περίπου. Κατεβάστε από τη φωτιά και μοιράστε το ρυζόγαλο σε 6 μπολάκια. ΄Οταν κρυώσει ελαφρά, πασπαλίστε την επιφάνεια με λίγη κανέλα, αφήστε το να κρυώσει εντελώς, σκεπάστε τα μπολάκια με πλαστική μεμβράνη και φυλάξτε τα στο ψυγείο.

 
Cookies με ταχίνι και δημητριακά

Πηγή
www.diatrofi.gr

Υλικά για 12 περίπου μεγάλα cookies
½ φλιτζάνι ταχίνι
½ φλιτζάνι μέλι
1 φλιτζάνι σπασμένη καρυδόψιχα
½ φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
1 ½ φλιτζάνι νιφάδες βρώμης (κουάκερ) ή άλλες νιφάδες δημητριακών
½ φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας ή μισή πλάκα κουβερτούρας (50 γραμ. περίπου) κομμένη σε μικρότερα κομμάτια
½ κουτ. του γλυκού κανέλα
αντικολλητική λαδόκολα

Εκτέλεση
Ανακατεύετε το ταχίνι με το μέλι, την καρυδόψιχα, τις σταφίδες και την κανέλα. Προσθέτετε λίγες-λίγες τις νιφάδες της βρώμης ή των δημητριακών, και τέλος ρίχνετε τις σταγόνες σοκολάτας ή την κουβερτούρα. Καλύπτετε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητική λαδόκολλα και μοιράζετε με το κουτάλι το μείγμα περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού (αφήνεται κενό ανάμεσα γιατί θα απλώσει καθώς ψήνεται). Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 8 - 10 λεπτά. Όταν τα βγάλετε από τον φούρνο είναι πολύ μαλακά, γι' αυτό θα πρέπει να τα αφήσετε λίγη ώρα για να κρυώσουν προτού τα μεταφέρετε σε αεροστεγές δοχείο ή τα σερβίρετε

 

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL