menu-education

Συνταγές Υγείας

0008360487w-1024x1280

Facebook

Νέα & Ανακοινώσεις


Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι δυο ενημερωτικές ημερίδες του προγράμματος

dsc03343Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι δυο ενημερωτικές ημερίδες του προγράμματος «Φυσική Δραστηριότητα & Διατροφικές Συνήθειες Μαθητών Δυτικής Θεσσαλίας», το οποίο οργανώθηκε από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και χρηματοδοτήθηκε από το Εργοστάσιο Γάλακτος Τρικάλων. Το Σαββατοκύριακο 9 & 10 Μάιου 2009 πραγματοποιήθηκαν στο Παυσίλυπο της Καρδίτσας και στο Πάρκο Ματσόπουλο των Τρικάλων αντίστοιχα, οι δυο ενημερωτικές ημερίδες του προγράμματος "Φυσική Δραστηριότητα & Διατροφικές Συνήθειες Μαθητών Δυτικής Θεσσαλίας".

Τις ημερίδες παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί και γονείς ενώ στους προαύλιους χώρους πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες για τους μικρούς μαθητές, από το επιστημονικό προσωπικό του ΤΕΦΑΑ - ΠΘ.

Ειδικότερα, στις δυο ημερίδες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας από τον κ. Γεροδήμο Βασίλειο, Επίκουρο Καθηγητή ΤΕΦΑΑ - ΠΘ ενώ παρουσιάστηκαν τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα από επιστήμονες της υγείας, της διατροφής και της φυσικής αγωγής.Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τραπότσης Στέργιος Ιατρός - Χειρουργός Ορθοπεδικός, Διδάσκων ΤΕΦΑΑ -  ΠΘ ανέλυσε θέματα Υγείας, η κα. Μάνου Βασιλική ΚΦΑ - Διδάσκουσα ΤΕΦΑΑ - ΠΘ παρουσίασε θέματα Φυσικής Δραστηριότητας, η κα. Μελισσοπούλου Αναστασία, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, ανέπτυξε θέματα Διατροφής ενώ ο κ. Θεοδωράκης Γιάννης, Αντιπρύτανης Π.Θ. -  Καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΠΘ και η κα Χασάνδρα Μαίρη, Λέκτορας ΤΕΦΑΑ - ΠΘ  μίλησαν για την αξία και τις δυνατότητες των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας.

Την οργάνωση και επίβλεψη των δραστηριοτήτων αναψυχής είχαν η κα. Πολλάτου Ελιζάνα, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ - ΠΘ και η κα Καραδήμου Νάντια, ΕΕΔΙΠ του τμήματος, οι οποίες μύησαν τα παιδιά σε πρωτότυπες δραστηριότητες αναψυχής και ενδιαφέροντα παιχνίδια αυλής.Τέλος, πολλοί συμπολίτες μας, είχαν την ευκαιρία να αξιολογηθούν σε βασικούς δείκτες υγείας και να δεχτούν κατάλληλες συμβουλές από ειδικούς επιστήμονες. Τα αποτελέσματα της έρευνας και οι εισηγήσεις των ομιλητών στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.healthykids.gr (νέα και ανακοινώσεις) ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμο πλούσιο φωτογραφικό υλικό  και video των δραστηριοτήτων.

Aποτελέσματα της έρευνας

  • Γεροδήμος Βασίλειος,                   Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΠΘ

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα από εδώ.

pdf_icon_1

Θέματα Υγείας

  • Τραπότσης Στέργιος, Ιατρός - Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Διδάσκων ΤΕΦΑΑ - ΠΘ

Μπορείτε να δείτε το περιεχόμενο της σχετικής εισήγησης από εδώ.

pdf_icon_1

Θέματα Άσκησης

  • Μάνου Βάσω, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Διδάσκουσα ΤΕΦΑΑ - ΠΘ

Μπορείτε να δείτε το περιεχόμενο της σχετικής εισήγησης από εδώ.

pdf_icon_1

Θέματα Διατροφής

  • Μελισσοπούλου Αναστασία, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Μπορείτε να δείτε το περιεχόμενο της σχετικής εισήγησης από εδώ.

pdf_icon_1

Θέματα Αγωγής Υγείας

  • Θεοδωράκης Γιάννης,  Αντιπρύτανης Π.Θ. - Καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΠΘ
  • Χασάνδρα Μαίρη, Λεκτορας ΤΕΦΑΑ - ΠΘ

Μπορείτε να δείτε το περιεχόμενο της σχετικής εισήγησης από εδώ.

pdf_icon_1

 
Δυτική Θεσσαλία. Υπέρβαρο ή παχύσαρκο το 43,9% των μαθητών της Ε΄ τάξης του δημοτικού
Δελτίο Τύπου (5/5/2009)

Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυσική Δραστηριότητα και Διατροφικές Συνήθειες Μαθητών Δυτικής Θεσσαλίας», από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε μαθητές της Ε΄ τάξης δημοτικού, βρέθηκε ότι το 31,1% από αυτούς είναι υπέρβαροι και το 12,8% παχύσαρκοι.
Δυστυχώς μια ακόμη μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τις διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα. Για την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, σε συνδυασμό με τη μείωση της φυσικής δραστηριότητας, χαρακτηρίζονται δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα.
Σύμφωνα με άλλα ευρήματα της μελέτης, αν και οι περισσότεροι μαθητές της δυτικής Θεσσαλίας παρακολουθούν καθημερινά τηλεόραση, βρίσκουν το χρόνο να ασχοληθούν με κάποια οργανωμένη ή μη φυσική δραστηριότητα, κάτι που είναι πολύ θετικό για την υγεία τους.
Όσον αφορά στις διατροφικές τους συνήθειες, φαίνεται ότι τα παιδιά δε συμπαθούν ιδιαίτερα το ψάρι, τα όσπρια και τα λαδερά, τροφές των οποίων η θετική συμβολή στην υγεία είναι γνωστή. Ωστόσο, είναι παρήγορο το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν καταναλώνουν πολύ συχνά γρήγορα γεύματα (fast food), γλυκά και ανθρακούχα αναψυκτικά.
Τέλος, όσον αφορά στις γνώσεις των παιδιών σε θέματα άσκησης, διατροφής και υγείας, μόνο οι απαντήσεις στα ερωτήματα τα σχετικά με την άσκηση ήταν ικανοποιητικές αναδεικνύοντας τη θετική επίδραση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. Η εφαρμογή οργανωμένων προγραμμάτων αγωγής υγείας στα σχολεία θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην εκπαίδευση των μαθητών με στόχο να υιοθετήσουν υγιεινές συμπεριφορές.
Πιο αναλυτικά, τα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στις ημερίδες που διοργανώνονται στο πλαίσιο του προγράμματος το Σάββατο στις 10 Μαΐου στην Καρδίτσα (Παυσίλιπο, ώρα 11:00) και την Κυριακή στις 11 Μαΐου στα Τρίκαλα (Πάρκο Ματσόπουλου, ώρα 11:00). Από την επόμενη εβδομάδα τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.healthykids.gr

 
Στην τελική ευθεία το πρόγραμμα «Φυσική Δραστηριότητα & Διατροφικές Συνήθειες Μαθητών Δυτικής Θεσσαλίας»
Δελτίο Τύπου (27/04/2009)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση του ερευνητικού προγράμματος «Φυσική Δραστηριότητα και Διατροφικές Συνήθειες Μαθητών Δυτικής Θεσσαλίας» που υλοποιείται τον τελευταίο χρόνο από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη συμπαράσταση της Γαλακτοβιομηχανίας Τρικάλων.
Πιο συγκεκριμένα, με τη συνεργασία της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Καρδίτσας και Τρικάλων, ολοκληρώθηκε τέλη Μαρτίου έρευνα που αφορούσε στην αξιολόγηση των επιπέδων παχυσαρκίας και των συνηθειών διατροφής και άσκησης μαθητών της Ε΄ τάξης επιλεγμένων δειγματοληπτικά δημοτικών σχολείων της Δυτικής Θεσσαλίας (15% του πληθυσμού).
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε τις τελευταίες ημέρες και η δεύτερη φάση του προγράμματος με τη διανομή, μέσω της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των δυο νομών, 40.000 δεκαεξασέλιδων ενημερωτικών-εκπαιδευτικών έντυπων σε όλα τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Δυτικής Θεσσαλίας ενώ η τρίτη φάση του προγράμματος που περιλάμβανε την κατασκευή ενός δικτυακού τόπου, για όλη την οικογένεια, με ενημερωτικές πληροφορίες, εκπαιδευτικά θέματα και διαδραστικά παιχνίδια σχετικά με την άσκηση και τη διατροφή ολοκληρώθηκε με επιτυχία και τις προσεχείς ημέρες θα είναι στη διάθεση όλων μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.healthykids.gr.
Η τέταρτη και τελευταία φάση του προγράμματος περιλαμβάνει δυο ενημερωτικές ημερίδες, οι οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν το Σάββατο 9 Μαΐου στην Καρδίτσα (Παυσίλυπο) και την Κυριακή 10 Μαΐου στα Τρίκαλα (Πάρκο Ματσόπουλου) από τις 11:00 έως τις 13:00. Στις ημερίδες, οι οποίες απευθύνονται σε όλους τους γονείς και τα παιδιά τους, πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:
  • Παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας.
  • Ξενάγηση στην ιστοσελίδα του προγράμματος.
  • «Αξιολόγηση για Όλους» με κατάλληλες συμβουλές.
  • Ποικίλες αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες για παιδιά.

 

 
Ενημερωτικές Ημερίδες στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα (Μάιος 2009)

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος "Φυσική Δραστηριότητα & Διατροφικές Συνήθειες Μαθητών Δυτικής Θεσσαλίας", το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας & το Εργοστάσιο Παραγωγής Γάλακτος Τρικάλων, θα πραγματοποιήσουν δυο επιστημονικές ημερίδες, που θα διεξαχθούν στις 9 Μαΐου στην Καρδίτσα (Παυσίλυπο, Ώρα Έναρξης 11:00) και στις 10 Μαΐου στα Τρίκαλα (Πάρκο Ματσόπουλου, Ώρα Έναρξης 11:00). Στις δυο ημερίδες θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις:

 

tefaa_afisa

Παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας. Επιστημονική καθοδήγηση & συμβουλές για την άσκηση & τη διατροφή από ειδικούς επιστήμονες.

Ξενάγηση στην Ιστοσελίδα www.healthykids.gr. Γνωριμία με ένα νέο δικτυακό τόπο για μικρούς ... & μεγάλους.

"Αξιολόγηση για Όλους" με κατάλληλες συμβουλές. Εσείς γνωρίζετε το βασικό μεταβολισμό, τις ενεργειακές ανάγκες και το Δείκτη Μάζας του Σώματός σας;

Αθλητικές και Καλλιτεχνικές Δραστηριότητες για Παιδιά. Παιχνίδια αυλής και υπαίθριες καλλιτεχνικές δραστηριότητες για τους μικρούς μαθητές, υπό την καθοδήγηση και παρακολούθηση επιστημόνων του προγράμματος.

Μπορείτε να δείτε την πρόσκληση των ημερίδων από εδώ.

pdf_icon_1

 
Διανομή Ενημερωτικών Εντύπων στα Δημοτικά, Γυμνάσια & Λύκεια των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων (Απρίλιος 2009)

Περίπου 40.000 δεκαεξασέλιδα ενημερωτικά - εκπαιδευτικά φυλλάδια και η αφίσα του προγράμματος διανέμονται τις τελευταίες ημέρες, μέσω της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Καρδίτσας και Τρικάλων σε όλα τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Δυτικής Θεσσαλίας.

Mπορείτε να δείτε το ενημερωτικό έντυπο από εδώ.pdf_icon_1

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL