Αξιολόγηση

weigh

Σύμβουλος άσκησης

ex2

Σύμβουλος διατροφής

simvoulos_diatrofis

Συνταγές Υγείας

0008360487w-1024x1280

Facebook

Πόσο μεσογειακά τρώνε τα παιδιά μας;

Σε πρόσφατη έρευνα του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας αξιολογήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες 400 μαθητών Ε' δημοτικού και εξετάστηκε αν οι συνήθειες αυτές συμφωνούν με το μεσογειακό πρότυπο διατροφής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας μόνο το 15,3% (KIDMED questioner) των παιδιών διατρέφονται σύμφωνα με το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής η οποία θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την υγεία μας. Επίσης είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το 12,5% των μαθητών που αξιολογήθηκαν δεν καταναλώνουν ποτέ ψάρια και όσπρια και το 27,3% λαδερά φαγητά.

Ο Δρ. Βασίλης Γεροδήμος, Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνος για την έρευνα δήλωσε ότι σε αυτές τις ηλικίες η διατροφή των παιδιών εξαρτάται και καθοδηγείται κυρίως από το σπίτι και τους γονείς. Πολλά από τα παιδιά της έρευνας δήλωσαν ότι δεν τρώνε κάποιες τροφές (π.χ. ψάρι) διότι τις απεχθάνονται οι γονείς τους και έτσι δεν υπάρχουν στο σπίτι. Τα αποτελέσματα των διατροφικών συνηθειών των παιδιών της έρευνας ήταν ότι από αυτά το 31% ήταν υπέρβαρα και το 13% παχύσαρκα.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο-διαιτολόγο Αναστασία Μελισσοπούλου, η οποία συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα, για να διατρέφονται μεσογειακά και άρα υγιεινά τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης και τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ψάρια, όσπρια και λαδερά. Επίσης θα πρέπει να γίνεται έλεγχος των τροφών που προσλαμβάνονται από τα παιδιά στα ενδιάμεσα γεύματα (όχι πολλά γλυκά, ανθρακούχα αναψυκτικά κ.α.).

Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση (προγράμματα αγωγής υγείας) διότι η παιδική ηλικία αποτελεί μια σημαντική περίοδο της ζωής που σχετίζεται άμεσα με τη διαμόρφωση και εδραίωση υγιεινών συμπεριφορών, που ακολουθούν το άτομο και στη μετέπειτα ζωή του. Τόσο η διατροφή όσο και η άσκηση πρέπει να αποτελούν πρώτες προτεραιότητες για την προστασία και την προαγωγή της υγείας των παιδιών