menu-education

Συνταγές Υγείας

0008360487w-1024x1280

Facebook

Νέα & Ανακοινώσεις


"Kαταπολεμήστε την παχυσαρκία"
fight_obesityΟι επιστήμονες του healthykids στην προσπάθεια τους να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τις συνέπειες της παχυσαρκίας αλλά και να ενημερώσουν για τους αποτελεσματικότερους τρόπους καταπολέμησης της, ξεκινούν την "ηλεκτρονική" καμπάνια healthykids με τη δημιουργία μιας σειράς ενημερωτικών video και την προώθηση τους μέσω facebook και you tube.
 
Το Healthykids στα σχολεία

o-maticΤον τελευταίο μήνα (Μάιος 2011), συνεργάτες του προγράμματος healthykids ανέπτυξαν θέματα σχετικά με τη φυσική δραστηριότητα, τη διατροφή και την υγεία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Καλυβιών (Τρίκαλα), του 26ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων, του 9ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλαμά (Καρδίτσα).

 
Πόσο μεσογειακά τρώνε τα παιδιά μας;

Σε πρόσφατη έρευνα του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας αξιολογήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες 400 μαθητών Ε' δημοτικού και εξετάστηκε αν οι συνήθειες αυτές συμφωνούν με το μεσογειακό πρότυπο διατροφής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας μόνο το 15,3% (KIDMED questioner) των παιδιών διατρέφονται σύμφωνα με το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής η οποία θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την υγεία μας. Επίσης είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το 12,5% των μαθητών που αξιολογήθηκαν δεν καταναλώνουν ποτέ ψάρια και όσπρια και το 27,3% λαδερά φαγητά.

Ο Δρ. Βασίλης Γεροδήμος, Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνος για την έρευνα δήλωσε ότι σε αυτές τις ηλικίες η διατροφή των παιδιών εξαρτάται και καθοδηγείται κυρίως από το σπίτι και τους γονείς. Πολλά από τα παιδιά της έρευνας δήλωσαν ότι δεν τρώνε κάποιες τροφές (π.χ. ψάρι) διότι τις απεχθάνονται οι γονείς τους και έτσι δεν υπάρχουν στο σπίτι. Τα αποτελέσματα των διατροφικών συνηθειών των παιδιών της έρευνας ήταν ότι από αυτά το 31% ήταν υπέρβαρα και το 13% παχύσαρκα.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο-διαιτολόγο Αναστασία Μελισσοπούλου, η οποία συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα, για να διατρέφονται μεσογειακά και άρα υγιεινά τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης και τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ψάρια, όσπρια και λαδερά. Επίσης θα πρέπει να γίνεται έλεγχος των τροφών που προσλαμβάνονται από τα παιδιά στα ενδιάμεσα γεύματα (όχι πολλά γλυκά, ανθρακούχα αναψυκτικά κ.α.).

Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση (προγράμματα αγωγής υγείας) διότι η παιδική ηλικία αποτελεί μια σημαντική περίοδο της ζωής που σχετίζεται άμεσα με τη διαμόρφωση και εδραίωση υγιεινών συμπεριφορών, που ακολουθούν το άτομο και στη μετέπειτα ζωή του. Τόσο η διατροφή όσο και η άσκηση πρέπει να αποτελούν πρώτες προτεραιότητες για την προστασία και την προαγωγή της υγείας των παιδιών

 
Mega: Όλα για την υγεία μου

neo_22Μπορείτε να παρακολουθήσετε αποσπάσματα της εκπομπής του Μεγάλου Καναλιού «Όλα για την υγεία μου» με τίτλο «Ζούμε για να τρώμε» με δηλώσεις του Βασίλη Γεροδήμου για θέματα άσκησης, διατροφής και παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία.162000_159126610806325_2356128_n

 

Eπίσης μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας του ΤΕΦΑΑ -ΠΘ με τίτλο «Αιτίες του Κακού» όπως δημοσιεύθηκαν στη σελίδα της εκπομπής.

 
Ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια εξάπλωση των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, η ερευνητική ομάδα του healthykids συμμετέχει πλεόν ενεργά σε διάφορες κοινότητες επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους, στοχεύοντας έτσι στην πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση και υποστήριξη του κοινού, με όλα τα μέσα που διαθέτει η τεχνολογία της επικοινωνίας. Ακολουθήστε μας σε μια από τις παρακάτω κοινότητες που είστε ήδη μέλη για να μαθαίνεται όλες τις εξελίξεις που αφορούν στην προαγωγή της δια βίου άσκησης και της υγιεινής διατροφής.

facebook-logo

http://www.facebook.com/HealthykidsGR

 twitter-logo

 http://twitter.com/#!/Healthykids_gr

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL