menu-education

Συνταγές Υγείας

0008360487w-1024x1280

Facebook

Το Ψάρι στη Διατρoφή μας
Στη μεσογειακή διατροφή τα ψάρια πρέπει να καταναλώνονται 2 με 3 φορές την εβδομάδα καθώς αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Τα ψάρια ζουν σε διαφορετικά βάθη στο αλμυρό νερό της θάλασσας (γαύροι, σαρδέλες, κολιοί, τσιπούρες, γόπες, μπαρμπούνια, μπακαλιάροι, όστρακα, μαλάκια κλπ.) ή στο γλυκό νερό των λιμνών και των ποταμών (πέστροφα, χέλι σολομός).

 

Η θρεπτική αξία των ψαριών ποικίλει ανάλογα με το είδος τους, την ηλικία, το μέγεθος, την εποχή του χρόνου, την περίοδο γονιμότητας και το είδος του νερού στο οποίο ζουν. Το κρέας τους περιέχει πρωτεΐνες σε ποσοστά 15-26 % με υψηλότερη περιεκτικότητα στον τόνο, βακαλάο, γλώσσα και γενικά στα ψάρια ανοικτής θάλασσας. Η περιεκτικότητά τους σε πολυακόρεστα ω3 λιπαρά οξέα κυμαίνεται ανάλογα με το είδος και την περιεκτικότητά τους σε λίπος. Ο βακαλάος και τα ψάρια ανοικτής θάλασσας έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος (15 %) έχουν η σαρδέλα και η πέστροφα.

 

Επιπρόσθετα τα ψάρια αποτελούν κύρια πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών ((A, D, E, K,), με κυριότερες την βιταμίνη A που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την όραση και βιταμίνη D που συμβάλει στη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά και την ανάπτυξη του οργανισμού.

 

Από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες, τα ψάρια περιέχουν όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β6, Β12) με κυριότερη τη Β6, η οποία είναι απαραίτητη σε βασικές μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού.

 

Τα ψάρια και τα θαλασσινά περιέχουν ασβέστιο και φώσφορο, τα οποία ευθύνονται για την καλή υγεία των οστών και των δοντιών, ψευδάργυρο, ο οποιος αποτελεί σημαντικό στοιχείο του ανοσοποιητικού συστήματος, απαραίτητο για την υγεία του νευρικού συστήματος και της αναπαραγωγής και μαγνήσιο, απαραίτητο δομικό στοιχείο των οστών, των κυτταρικών μεμβρανών των νευρομυϊκών συνάψεων και του γενετικού υλικού με προστατευτική δράση στην καρδιά, τα αγγεία και την άμυνα του οργανισμού.

 

fihes

 

Περισσότερες πληροφορίες για το ψάρι στη διατροφή μας στο τεύχος Ιανουαρίου 2012 του e magazine Healthykids News